Moondog for Gamalan

Header
Moondog for Gamalan
Title

Moondog for Gamelan (IND/SE)

Details
20:00
15€

Eerbetoon aan The Viking of 6th Avenue

MOONDOG
De Amerikaanse excentriekeling Moondog zal voor altijd herinnerd worden als ‘The Viking of 6th Avenue’. Het was de plek waar deze straatmuzikant in Manhattan steeds stond te busken gehuld in een Vikingskostuum. Het was zijn vorm van protest tegen het Christendom - een geloof dat hij in zijn tienerjaren van zich had afgeworpen – waar men hem wegens zijn lange witte haren en dito baard vaak mee associeerde.

 Zijn composities – die vaak korter duren dan een reguliere popsong - worden eerder als ‘schetsen’ aanzien, maar wie dieper graaft, erkent een groots componist. Antony & The Johnsons coverden zijn ‘All is Loneliness’, Steve Reich beschouwt hem als de vader van de minimalisten, Elvis Costello nodigde hem uit op zijn Meltdown Festival, hij was te horen in The Big Lebowski, T-Rex en Daniel Lanois zongen over hem, Andy Warhol ontwierp de hoes van zijn album ‘The Story Of Moondog’, hij nam zelfs met Julie ‘The Sound Of Music’ Andrews een album op en onze eigenste Stef Kamil Carlens moest op vraag van Louis Tim Hardin (zoals Moondog echt heet) zelf zijn groepsnaam Moondog Jr. wijzigen.

MOONDOG EERBETOON
Na een heus AB-eerbetoon op de Feeërieën in ’16 naar aanleiding van wat Moondog’s 100ste verjaardag had moeten zijn, slaan AB & EUROPALIA de handen in elkaar voor een nieuwe hommage! Een uniek project overigens dat niet enkel in AB plaatsvindt, maar tevens in de Londense prestigieuze Barbican alsook op het toonaangevende Unsound-festival in Krakow.

MOONDOG FOR GAMELAN
Moondog For Gamelan is een commissioned work in opdracht van EUROPALIA, waar het werk van Moondog centraal staat en de gamelan (een Indonesisch percussie-instrument) uit zijn traditionle context wordt gehaald. Middels een twee weken durende residentie herwerkten Iwan Gunawan (en diens ensemble Kyai Fatahillah) én Stefan Lakatos Moondog-composities op gamelans, speciaal ontworpen voor dit project.

IWAN GUNAWAN & KYAI FATAHILLAH
Iwan Gunawan wordt beschouwd als een van de belangrijkste eigentijdse componisten uit de West Javaanse hedendaagse cultuur. Zonder zijn roots te verloochenen, beheerst Gunawan tevens de Westerse toonschalen en technieken. Gunawan en zijn ensemble herwerkten destijds zelfs Steve Reich’s compositie ‘Six Marimbas’ voor gamelan.

STEFAN LAKATOS
De Zweedse percussionist Stefan Lakatos was niet enkel leerling van Moondog, hij was tevens bevriend met de meester. Moondog vertrouwde hem zelfs eind jaren ’40 zijn zelf gebouwde percussie-instrument de trimba toe.

een samenwerking/coproductie van EUROPALIA INDONESIA en Ancienne Belgique