Europalia Roemenië

Les Ateliers Claus & Les Brigittines geven het startschot van Europalia Roemenië met een diverse line-up die begint met een actieve luistersessie in een acousmonium en eindigt met een wild feestje.

Octavian Nemescu is één van de avant-gardistische pioniers van het land en van het Roemeense Spectralism. Zijn baanbrekende album Gradeatia-Natural was het eerste volledige elektronische album gereleased in Roemenië, toen nog onder het cultureel-repressieve communistische regime in 1984. Dit werk zal gebracht worden in een acousmonium bestaande uit 50 luidsprekers in een uitvoering van de componiste en muzikante Caroline Profanter. 
Milan W. & Tunic Ensemble of Avram Iancu is de ontmoeting tussen de Belgische elektronische muziekcomponist Milan Warmoeskerken en een tulnic ensemble van 5 vrouwen uit het dorp Avram Iancu. De tulnic is een 2,5m - 3m lang traditioneel blaasinstrument, dat sinds de middeleeuwen gebruikt wordt als communicatiemiddel in dorpsgemeenschappen in de bergen.
Tijdens de late jaren '80 en begin jaren '90 ontwikkelde zich in Roemenië een parallelle pseudo-industrie van bruiloften. Honderden bands ontstonden in het hele land en het nieuwe geluid van familie-evenementen in restaurants of thuis was geboren. Een mix van geëlektrificeerde oosterse pop met een lokale smaak getoond in een eigentijdse, gemoderniseerde versie. Raze de Soare - Albatros is een eerbetoon aan een van de beroemdste lokale bands, de gelijknamige Albatros.
Installatie van Camille De Bonhome
Dragos Rusu is al meer dan tien jaar een constante aanwezigheid in de alternatieve muziekscene van Boekarest. Als DJ, journalist en muziek avonturier is hij medeoprichter en hoofdredacteur van The Attic Magazine.
Bogman zal doen waar hij goed in is, u laten zwemmen en dansen tot in de vroege ochtenduren in diep water.

Octavian Nemescu (rom) & Caroline Profanter (it) + Milan W. & Tunic Ensemble of Avram Iancu (b/rom) + Raze De Soare (rom) + Camille de Bonhomme