Thurston Moore rookt de vredespijp in Brussel, door Tom Zonderman

Thurston Moore is kind aan huis in Les Ateliers Claus. De voormalige frontman van noiserockers Sonic Youth stelt er om de haverklap een nieuw project voor en nam er ook een deel van zijn kersverse album Spirit counsel op. “Dit soort plekken zijn een baken voor ware creativiteit.”

 

“Die vogels komen er niet in,” zegt Thurston Moore wanneer ik hem erop wijs dat de monniksparkieten die hij in het Park van Vorst heeft gespot, nu ook Londen aan het koloniseren zijn. “Engeland is tegen immigratie. (Lacht) En dat terwijl dat de essentie is van de natuur, de geschiedenis van mensen, dieren, planten is een aaneenschakeling van migratie.”

Zolang Engeland zich nog niet heeft afgescheurd van de Europese Unie, gebruikt de 61-jarige Amerikaanse Londenaar elke gelegenheid om over het Kanaal te migreren. Zo hield hij net voor de zomer zijn pas verschenen, tussen meditatie en experiment bungelende album Spirit counsel in avant-première boven de doopvont in Les Ateliers Claus. Dat was geen toeval, want een van de drie nieuwe ‘songs’, de 63 minuten durende floydiaanse noise-opera ‘Alice Moki Jayne’, nam hij ook op in Sint-Gillis, samen met gitarist James Sedwards, My Bloody Valentine-bassiste Deb Googe, drummer Jem Doulton en de avant-garde geluidskunstenaar Jon ‘Wobbly’ Leidecker.

“Dit soort huizen zijn een baken voor ware creativiteit,” zegt de boomlange gitarist over de Brusselse vrijhaven van experimentele muziek en aanverwanten waar hij kind aan huis geworden is. “Ze hoeven niet te gehoorzamen aan de wetten van grote concertorganisatoren of grootmogols uit de muziekindustrie. Je voelt de positieve vibes, de dialoog zit goed. Voor mij is Les Ateliers Claus een van de beste plekken ter wereld. Ik ken Tommy De Nys, die boel hier runt, ook al van toen hij nog crack deed.”

het volledig artikel

 

Thurston Moore