Kris Vanderstraeten - Geen tijd te verliezen

Free jazz-drummer Kris Vanderstraeten maakte eind vorig jaar de free improv-CD 'Impetus', samen met het koppel Dirk Serries op gitaar en Martina Verhoeven op piano. 

Hoe hebben jij en Dirk elkaar leren kennen?

Kris Vanderstraeten: Dirk heb ik enkele jaren geleden voor het eerst ontmoet in Mechelen waar hij optrad bij Jazz@Home met het trio D.S.T. (Jan Daelman, Dirk Serries en Thijs Troch). Een minimal klank trio, geweldig mooie muziek. Hij herkende mij en maakte toen prompt een afspraak met mij voor een repetitie in duo bij mij thuis. Daarna volgde nog een quartet dat bestond uit D.S.T. en mijzelf in het Oratoriënhof. Later deed Dirk nog een optreden in het Oratoriënhof met de groep Tonus en in duo met Martina,  en ook samen met mij, Benedict Taylor en Jean Demey.

Je speelde dus eerst als duo met Dirk. Wanneer is Martina er dan bij gekomen?

Voor de opname voor de 'Impetus' CD, in Anderlecht. Ik had Martina al verschillende keren zien optreden, maar we hadden nog niet samengespeeld.

Je vertelde me de laatste keer dat we elkaar spraken dat jullie die CD op één dag maakten. Kan je me vertellen hoe die dag verliep, hoe je jou die dag herinnert?

De opnamesessie zal altijd in mijn geheugen blijven als pure magie. Het geweldige klankbeeld van die studio heeft zeker meegespeeld, je kon er een naald horen vallen.

Dirk en Martina spelen al jaren samen. Hoe is het om dit duo te vervoegen?

Het gaat hier duidelijk hoorbaar om een muzikaal trio, alle drie met dezelfde luister-achtergrond van alternatieve muziek...

Zoals?

De US freejazz van onder andere Albert Ayler, de Britse geïmproviseerde muziek van een Derek Bailey en John Stevens, maar ook Bennink en Brötzmann en zo. En de avantgardemuziek van onder andere Cage, Stockhausen en Boulez.

Is 'Impetus' een live-plaat, maar dan zonder publiek?

De zes opnames zijn allemaal instant op het ogenblik zelf gespeeld, puur dus, zonder enig knipwerk. Samen met een kleine koffiepauze hebben we alles in zo'n dikke twee uur ingeblikt. Vijf nummers staan op 'Impetus', het zesde nummer wordt
ondertussen al gedeeltelijk gebruikt als soundtrack voor een Amerikaanse kortfilm. Het was dus zeker "No time to waste" die namiddag. De muziekbeleving daar van ons trio was een totaal uniek muzikaal samenspel met volle overgave en concentratie. Dit is ook trouwens waar ons trio is geboren, kan je wel zeggen.

Wat betekent 'Impetus' eigenlijk?

'Impetus' is aanvallen, en wel in de zin van alle drie u samen gooien in een instant compositie, zonder afspraken structuren maken en samen eindigen. En dat zowel in een studio als op het podium...

Joeri Bruyninckx