Joao Lobo review on Jazz and Mo

JOAO LOBO

Simorgh

 

Les Albums Claus/Shhpuma

2020

Een plaat van João Lobo trekt altijd onze aandacht. Zeker wanneer hij vervoegd wordt door Norberto Lobo en ook nog een verrassing uit zijn mouw schudt in de vorm van Soet Kempeneer, de beloftevolle bassist die in 2019 nog het podium deelde met Ambrose Akinmusire.

Met een energie die doet denken aan Irreversible Entanglements schieten de drie meteen stevig uit de startblokken. En ook in het aanstekelijke Chosta roept de baslijn van Kempeneer herinneringen op aan de hypnotiserende grooves van Luke Stewart. Maar hier houden we op met zinloos name droppenSimorgh, vernoemd naar een feniks uit de Perzische mythologie, moet het uiteraard hebben van de eigenheid van deze inventieve muzikanten die zichzelf telkens opnieuw uitvinden. Rock, punk, free, psych, spiritual... Dit trio kan alle kanten op.

Soms gebeurt dit nog binnen hetzelfde nummer. 71-72 start met een ongelooflijke drive om vervolgens stil te vallen en plaats te ruimen voor een verkenning van distortion, de trillengte van een noot op de bas en stervende cymbalen. Omdat alles werd opgenomen in Les Ateliers Claus voel je op zo’n momenten ook plots de ruimte. Een beetje livegevoel op vinyl, wat wil je dezer dagen nog meer? Een groezelige interpretatie van een Portugese traditional? Die krijg je er op het einde van de plaat zomaar bij.

Caralho, dit is één van de meeslependste half uurtjes van dit najaar!

Jordi De Beule - Read it HERE

João Lobo (d), Norberto Lobo (g), Soet Kempeneer (cb)